Tisková zpráva z konání IV. Fóra alternativ

30.01.2012 19:19

V neděli 22. ledna 2012 se v Praze uskutečnilo IV. Fórum alternativ, na němž se sešlo na 70 zástupců zhruba dvou desítek občanských sdružení, hnutí a iniciativ z Čech a Moravy (kupř. Akční spolek nezaměstnaných, Alternativa zdola, Iniciativa za společenskou změnu, Iniciativa za demisi vlády, Ne základnám, ProAlt, Skutečná demokracie teď, Svaz pacientů, Svět bez válek a násilí atd.). Jednání proběhlo ve dvou vlnách v deseti pracovních sekcích, které se věnovaly prohlubování demokracie (sekce petic, sekce přímé demokracie, sekce voleb ap.), zlepšení politické kultury, financování neziskového sektoru a mediální sféře.
Účastníci se dohodli na koordinaci a vypsání petic: za přijetí zákona o obecném referendu, o majetkovém přiznání, za prodloužení lhůty promlčení trestných činů v oblasti veřejné správy a za demokratizaci mediálních zákonů. Budou hledat podmínky, na jejichž základě by se mohly zrovnoprávnit fyzické a internetové petice. Referendum by chtěli uskutečnit o restituci majetku církví. Prostřednictvím Senátu chtějí navrhnout zákon o majetkovém přiznání, který by přitom reagoval i na výtky vůči předchozím stranickým návrhům.
Do krajských, senátních a prezidentských voleb se chtějí zejména zapojit sledováním slibů kandidátů a jejich ne/plnění, či veřejným kladením otázek na důležitá témata, aby se voličům dostalo více informací o kandidátech.
Fórum, které konstatovalo nespokojenost s nedostatečnou mírou objektivity veřejnoprávních médií, se rozhodlo utvořit přípravný výbor občanské mediální rady, která by sledovala mediální scénu v ČR.
Účastníci fóra chtějí přispět ke zdaru VIII. Celostátní všeoborové konferenci nestátních neziskových organizací, která je plánována na duben, a prosazovat na ni systémové ekonomické zajištění třetího sektoru, včetně návrhu na daňové asignace.
Jednalo se též o zlepšení internetové komunikace a prezentace občanských hnutí a iniciativ a o budoucnosti fór alternativ.
Fórum vyjádřilo podporu akademickým obcím vysokých škol v jejich odporu proti ministerským návrhům omezujícím jejich akademickou samosprávu a svobody a zavádějícím školné a kladně ocenilo trestní oznámení Lenky Procházkové kvůli tzv. církevním restitucím.
Další, V. Fórum alternativ, by se mělo konat přibližně v dubnu.

Za organizátory Ilona Švihlíková (AZ) a Tomáš Vokoun (ASN)

Praha 22. ledna 2012